Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

Zalaegerszeg, élevitel verseny PDF Nyomtat Email
Írta: Tóth Sándor   
2010 június 22., kedd 08:06

A  IX. Életvitel és gyakorlati ismeretek Verseny Országos Döntője

 

„Bízunk benne, hogy a gyermekekért, tantárgyunkért való kezdeményezés nem egyszeri alkalom volt. Mi hagyományteremtőnek szántuk, s ha igény és lehetőség van a folytatáshoz, szívesen vállaljuk a feladatot.” Idézem Gécs Mihályné szavait 2000-ből, az első országos döntőről.

  

       Hagyomány teremtődött, hiszen a kilencedik országos verseny döntőjét bonyolítottuk le Zalaegerszegen a Belvárosi Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2010. május 6-8-ig. A verseny mottójának választottam- A múltra alapozott jövő a magyar technikai kultúrában-, mert a technikai fejlődés egyik pillére a hagyomány.

 

 

        A verseny témája: a magyar népi építészet, hiszen a hagyomány –régi népi építők megfigyelésén alapuló technológia tudása, bölcses-sége- forrást jelent a továbbfejlődéshez.

 

 

        A verseny döntőjének programjai is a népi építészet jegyében zajlottak. Az érkezés napján –2010. május 6-án, csütörtökön- a szeres építkezést tekintettük meg Őriszentpéteren az úgynevezett Pityerszert, ami jellegzetes göcseji településszerkezet. A kirándulást és a vacsorát követően a gyerekek és felkészítő tanáraik elfoglalták szállásukat, hogy kipihenten kezdjék a másnapi versenyt.

 

 

        A döntő ünnepélyes megnyitója a Megyeháza dísztermében volt. Velner András Úr a TOE elnöke nyitotta meg a versenyt az iskola tanulóinak hagyományőrző műsora után.

 

 

        Az elméleti feladatlap megoldását a gyakorlati munka követte. A fából készítendő modell a kukoricagóré volt. A gyerekeket kísérő tanárokat ezalatt szakmai előadások várták.

 

 

            Csodás, tudományos játszóházak a Föld túloldalán –címmel Dr. Kiss Sándor tanszékvezető, főiskolai tanár, Tantárgyunk nevelési értékei –címmel pedig Velner András docens úr tartott előadást.

 

 

        A döntőn résztvevő tizenhárom csapat tagjait a Göcseji Falu-múzeum látnivalói várták délután. A nap programját a termálfürdőben tett esti látogatás, fürdőzés koronázta.

 

 

        A verseny utolsó napján –május 8-án, szombaton –Zalaegerszeg belvárosának nevezetességeit nézték meg a csapatok, a kollégák idegenvezetésével. A sétát követően ismét a Megyeháza díszterme adott otthont az ünnepélyes díjkiosztónak. Iskolánk tanulóinak műsora után Makovecz Tamás igazgató úr köszöntötte a versenyzőket és méltatta az elért eredményeket.  A díjakat Velner András úr adta át a gyerekeknek, majd a szeghalmi általános iskola győztes csapatának a vándorserleget.

 

 

        A díjak átadását a TOE elnökének ünnepélyes versenyzárása követte.

 

        Másokért tenni mindig nemes dolog, különösen az, ha azt tanítványainkért, a gyerekekért tesszük. Mi, a rendezők –tervezők, szervezők, lebonyolítók- úgy éreztük, hogy nem dolgoztunk hiába és ebben a résztvevők véleménye is megerősített.  

A szervezők

 Képek a Galériában

Utolsó frissítés: 2016 február 10., szerda 11:02