Címlap Ez történt... Ez történt... levél a KLIK elnökének
Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

levél a KLIK elnökének PDF Nyomtat Email
Írta: Velner András   
2013 október 18., péntek 07:21

 Marekné Dr. Pintér Aranka

        Elnök Asszonynak

 

Tisztelt Elnök Asszony !

 

            Kérem engedje meg, hogy a Technikatanárok Országos Egyesületének nevében segítségét kérjem a technikai nevelés jobbításához. A segítségkérés (talán alig kivétellel) az egész technika szakos és technikát tanító tanárközösség nevében fogalmazódik.

            A Tecnika, életvitel és gyakorlat tantárgy helyzete az új köznevelés törvény, a Nemzeti Alaptanterv és a Kerettanterv után sok iskolában tovább nehezedett (egyesületünk alig tud néhány példát adó kivételről) annak ellenére, hogy a tantárgyi célok és értékek messze egybevágnak a közoktatás új és reformált alapdokumentumaival. (Elég legyen csak a legszűkebb kulcsfogamakkal indokolni a levél célját: TECHNIKA – ÉLETVITEL – GYAKORLAT (TÉGY) : munka alapú társadalom; tevékenység központú - tárgyalkotó gyakorlatias nevelés; műszaki kultúra közvetítés; pályaorientáció, szakképzés alapozás; kézügyességfejlesztés,innovatív ismeretalkalmazó /szintetizáló/ gondolkodás a tervezői és megvalósítói munkában; alkotó, kognitív és manuális képességek fejlesztése, megélése és sikerélmény …

A segítség legfontosabb elemei:

-         A tantárgy eszköz- és anyag igényét a KIK segítségével kell megvalósítani, és ennek egységes gyakorlatában kérjük Elnök Asszony, az Őn támogató ajánlását, közbenjárását.

-         Szeretnénk a tantárgy szaktantermi körülményeit – ahogy arra a legsűrgetőbb módón megoldás eszközölhető – a KIK szakmai elvárásaihoz is igazítani és a jelenlegi méltatlan helyzeten segíteni.

 

-         Tanulmányi szaktárgyi versenyeket szervezünk évente változó helyszíneken, a rendező iskolák segítségével. Szép sikereink és eredményeink is vannak az immáron XV. alkalommal szervezendő Technika és életvitel , valamint Életvitel és Gyakorlati ismeretek versenyeken. Kérjük tanulmányi versenyeink támogatását!

-         Szakmai továbbképzést is igyekszik egyesületünk technika szakos tanártársai számára biztosítani (ez szinte az egyetlen akkreditált szakmai továbbképzési alkalom) ezek helye és ideje a Technikatanárok Országos éves Konferenciája és Közgyűlése (idén ez a XVIII. alkalommal kerül megrendezésre Szombathelyen.)

 

-         Ezt a tantárgyat és műveltségtartalmat támogató szakmai, módszertani folyóirat - egyetlenként - egyesületi erőfeszítésekkel készül, évi két lapszámmal, idén, most a szombathelyi konferenciára készül a 10. jubileumi szám.

Tisztelt Elnök Asszony !

      Jól tudjuk, hogy az átalakítását élő közoktatási rendszer rendkívül sok helyen igényel és érdemel támogatást. Mi (több évtizedes szakmai tapasztalat alapján is) meggyőződéssel állítjuk, hogy az általunk tanított tantárgy és műveltségtartalom ugyanolyan fontos része a köznevelésnek, mint a többi tantárgy. A technikatantárgy háttérbeszorított és méltánytalan helyzete nem az utóbbi évek következménye, de egy munka alapú társadalom építésében (legyen az egyébként tudás- vagy érték alapú, akkor is), a műszaki kultúra közvetítésében, a szakképzés alapozásban, általában is közállapotaink súlyos gondjaiban (munkanélküliség, elvándorlás, a humán-reál szféra a mainál ideálisabb status quo-ja, …) jó válaszokat ad a technikai nevelés.

Tanáregyesületünk a Köznevelési törvény, a NAT és a Kerettanterv vitaanyagában kooperatív módon fogalmazott véleményt, kérte érvei meghallgatását. Most a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ segítségét kéri, hogy az új köznevelési dokumentumok szellemében a technikatanár más szakosok munkakörülményeihez zárkózó módon végezhesse munkáját az életpálya modellben felállított támogató, felügyeleti rendszerben és a közjót szolgálva.

 

Kaposvár, 2013. szeptember 1.

 

Tisztelettel: Velner András

      a TOE elnöke 

Utolsó frissítés: 2013 október 18., péntek 07:22
 
 

Látogatóink

Jelenleg 2 vendég olvas minket

Képek a galériából

Statisztika

Tagok : 2964
Tartalom : 64
Linkek : 54
Tartalom megtekintés találat : 172607