Címlap Ez történt... Versenyeink Beszámoló az OÉV-ről 2014
Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

Beszámoló az OÉV-ről 2014 PDF Nyomtat Email
Írta: Tóth Sándor   
2014 szeptember 10., szerda 15:39

 XIII. Országos Életvitel és Gyakorlati Ismeretek Verseny

 

A Technikatanárok Országos Egyesülete (TOE) 13. alkalommal hirdetett tanulmányi versenyt az általános iskolák, és 6 illetve 8 évfolyamos gimnáziumok 7.- 8. osztályos tanulóinak 3 fős csapatai között. 

alt alt  altalt

Az országos versenyen döntőjére a kiírt témakör és ismeretanyag alapján készültek a megyei versenyek győztes csapatai. Az őket felkészítő tanárok folyamatosan tartották a kapcsolatot az egyesület titkárával és az országos döntő szervezőjével, akik biztosították számukra a szükséges információkat a versennyel kapcsolatban.

Az országos döntő helyszínét 2014. május 23-24-én, - a tavalyi év győztese, - a Pannónia Általános Iskola biztosította.

Idén az egészséges táplálkozás, a konyha higiéniája volt a vetélkedés témaköre. A verseny nem titkolt pedagógiai célja, hogy felkészítse a gyerekeket a családi életre, az egészséges életvitelre. A tanultakat gyakorolják kreatív, célratörő, hatékony, balesetmentes munkamagatartás közben. Ez alkalommal az étkezéssel, ételkészítéssel, élelmiszerekkel, varrással összefüggő munkatevékenységekben törekedtek az igényességre, a tiszta környezetre, a kulturált viselkedésre.

A meghívóban szereplő tartalmas programot minden résztvevő várta. A regisztráció után közös ebéd következett az iskola éttermében, ahol a tanulók megtekinthették azt a tankonyhát, ahol majd a gyakorlati feladat egyik fordulója zajlik. Az országos döntő első napján a megnyitó utáni megmérettetés egy egyénileg kitöltendő elméleti feladatlap megoldása volt, amely átfogó kérdésekkel mérte fel a tanulók egyéni tudását az adott témakörben. Három különböző tanteremben töltötték ki a versenyzők a feladatlapokat, melyek színes nyomtatásban készültek. A zsűri felügyelete mellett zajlott az elméleti verseny, melynek javítása és értékelése is az ő feladatuk volt. A koncentrációt igénylő 60 perc után mindenki örült a buszos városnézésnek és az azt követő Parlamentlátogatásnak. Több vidéki tanuló most láthatta először belülről az Országházat. A vacsora idejére mindenki megéhezett, majd a Dunai hajózás csodálatos élményeivel gazdagodhattak a résztvevők.

A verseny második napja közös reggelivel kezdődött, majd a Tankonyhai és műhelymunkák következtek a gyakorlati feladatok sorában. Az ételkészítés, a terítés, a varrás és a modellkészítés összehangolt csapatmunkát igényelt, melyre 120 perc állt a csoportok rendelkezésére. A változatos feladatok próbára tették a tanulók szervezőkészségét, kreativitását, kézügyességét. A feladatok megfelelő végrehajtásához munkamegosztásra, jól tervezett időbeosztásra volt szükség. Az elkészült munkadarabok értékelése nehéz feladat elé állította a zsűrit, aki kidolgozott szempontrendszer szerint végezte szakmai munkáját. Míg a zsűri az értékeléssel és a végeredmény kialakításával foglalkozott, addig a versenyzők felkészítő tanáraikkal és a segítő munkatársakkal bringó-hintózás közben Margitsziget történetéhez kapcsolható kvíz feladatokat oldottak meg.

Felejthetetlen élményekkel gazdagodva érkeztek az eredményhirdetésre, amelyet a szervező iskola igazgatója, a város vezetői és a szponzorok is megtisztelték jelenlétükkel. Az egyesület elnöke és titkára a pályázatnak köszönhetően értékes ajándékokkal jutalmaztak valamennyi résztvevőt. A helyezéseket elért egyének, csapatok és felkészítő tanáraik külön jutalomban részesültek. Ajándékcsomaggal köszöntük meg a szervező iskola szakembereinek a kiváló munkát.

Az idei országos döntő első helyezett csapata a veszprémi Báthory István Általános Iskola; Bertáné Bíró Judit technikatanár felkészítésével, Harkai Blanka, Kovács Gábor, Szabó Zsófia csapattagok kiváló teljesítményével.

 

Az értékelő tábla innen letölthető.                         Képek a Galériában

Utolsó frissítés: 2016 február 10., szerda 10:38
 
 

Látogatóink

Jelenleg 2 vendég olvas minket

Képek a galériából

Statisztika

Tagok : 2964
Tartalom : 64
Linkek : 54
Tartalom megtekintés találat : 173331
donomo bunusuruz donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur casrzino saytleri casrzino saytleri casrzino saytleri donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi behes sitecisi behes sitecisi onvirn ardrescisi tupibetr ardrescisi