Címlap Programajánló, infók Felhívások Versenyfelhívás 16. életvitel verseny
Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

Versenyfelhívás 16. életvitel verseny PDF Nyomtat Email
Írta: Karsai Zsuzsanna   
2015 szeptember 14., hétfő 11:34

XVI. Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny versenykiírása

2015/16-os tanév 

A verseny témája: Gazdálkodás a családban

A verseny célja:

A környezettudatos életvitel igazi értékként való elfogadása, megélése és megtartása. A munka értékteremtő szerepének felismerése, a környezetkímélő termelés és a tudatos fogyasztói magatartás szükségességének tudatosítása. Törekvés a háztartási munka célszerű szervezésére, az anyagi lehetőségek ésszerű felhasználására.

Kölcsönös odafigyelés, alkalmazkodás, együttműködés a csoportos tevékenységek során. A háztartási munka során a különböző munkatevékenységek azonosítása, felismerése. Feladatvállalás, célratörő, hatékony munkamagatartás, produktivitás fejlesztése. Törekvés az igényességre, tiszta környezetre, kulturált viselkedésre.

A versenyre való felkészülés során a csapatok tagjai szerezzenek alaposabb ismereteket a családi életre nevelés elemeként a családi költségvetés készítéséről, a családon belüli munkamegosztásról, a takarékos, a hulladékok keletkezését mérséklő fogyasztási, életmódbeli szokásokról.

A verseny fordulói, a nevezés módja, határideje, a továbbjutás feltételei:

A verseny felmenő rendszerű, az általános iskolák 7.-8. osztályos tanulói, valamint a gimnáziumok azonos korú tanulói számára hirdetjük meg. A versenyen 3 fős csapatok indulhatnak.

  1. forduló: 2016. február 20-ig iskolai forduló, az iskolák szaktanárai által összeállított feladatokkal. Nevezés a megyei fordulóra 2015. február 27-ig  (A megyei versenyszervezők címlistája itt olvasható)
  2.  forduló: 2016. március 31-ig megyei fordulók, a fővárosi és megyei versenyszervezők közreműködésével. Nevezési határidő az országos versenyre 2016. április 10-ig
  3.  forduló: 2016 május 20-21. országos forduló Békéscsaba, Petőfi Utcai Általános Iskola

 

Az országos döntőben részt vevő versenyzők:

Megyénként 1-1 csapat, a fővárosból 2 csapat, valamint a 2015-ös verseny győztes iskolájának csapata.

Az országos döntőre a nevezési díj: 10000,- Ft csapatonként 

A verseny témája, ismeretanyaga:

Munkamegosztás a családban. Gazdálkodás a családban, pénzzel, energiával, nyersanyaggal. A háztartási tevékenységek becsült víz- és energiaigényének és költségének meghatározása. A közüzemi számlák értelmezése. Víz- és energiatakarékosság. A pazarló használat felismerése.

Az élelmiszerhulladékok minimalizálásának lehetőségei, a hulladékok házilagos kezelése, komposztálása. A háztartásban keletkező hulladékok újrasználati lehetőségei.

Ajánlott irodalom:

A jelenleg érvényes technika tankönyvek.

A technika krónikája; Officina Nova

Tudomány és technika; Holló és Társa Kiadó Könyvkiadó 1995.

Találmányok és felfedezések Kézikönyv kicsiknek és nagyoknak; Műszaki könyvkiadó – Novtrade Rt

Háztartási ismeretek Szerkesztette Chrisine Gensthaler; Műszaki Könyvkiadó Budapest

A fordulók feladatai:

Az elméleti ismeretek tudásáról feladatlapok kitöltésével egyénileg adnak számot a tanulók az iskolai, a megyei és az országos fordulókon.

A gyakorlati feladat 3 fős csoportmunkában kerül megvalósításra.

Az országos döntőbe bejutott csapatok a döntőre való nevezés után előzetes feladatot kaphatnak.

Díjazás:

Az elméleti feladatlapok kitöltőinek első 3 (ha a lehetőségek engedik az első 6) helyezettje könyvjutalomban részesül. A csapatverseny győzteseinek első 3 (ha a lehetőségek engedik az első 6) helyezettje könyv - és tárgyjutalomban részesül. A győztes csapat egy évig őrizheti az e célra alapított vándorserleget.

Az eredmények közzétételének módja:

Az iskolai eredményeket iskolai faliújságon, iskolagyűlésen hirdetik ki, és a helyi sajtóban is megjelentetik, ha erre van lehetőség. A megyei forduló eredményeit a megyei versenyszervezők honlapjukon keresztül hozzák nyilvánosságra. Az országos eredményeket honlapunkon és szakkatalógusunkban is megjelentetjük, valamint az érintett intézmények részletes értékelőlapot kapnak. Őszi konferenciánkon a versenyszervező részletesen beszámol az országos döntő szakmai és módszertani tapasztalatairól, eredményeiről.

A versennyel kapcsolatos további tudnivalók folyamatosan megtalálhatók lesznek az egyesületi honlapon.www.technikatanar.hu

A verseny szervezéséért felelős:      Karsai Zsuzsanna ( Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. )

                                                           Nedobáné Fendrik Éva ( Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. )

                                                           Ráczné Váradi Éva  ( Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. )

Utolsó frissítés: 2016 április 22., péntek 16:56
 
 

Látogatóink

Jelenleg 1 vendég olvas minket

Képek a galériából

Statisztika

Tagok : 2964
Tartalom : 64
Linkek : 54
Tartalom megtekintés találat : 172589