Címlap Programajánló, infók Felhívások Versenyfelhívás 17. technikaverseny
Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

Versenyfelhívás 17. technikaverseny PDF Nyomtat Email
Írta: Tóth Sándor   
2015 szeptember 14., hétfő 16:14

 XVII. Országos Technikaverseny

2015/16-os tanév

A versenyek meghirdetője: Technikatanárok Országos Egyesülete

A verseny témája: "Közúti közlekedés a 21. században"

A verseny pedagógiai céljai:

A téma feldolgozása során a tanulók ismerjék meg egyrészt a 21 század közúti közlekedésének lehetőségeit, milyen energiára van szükség ezen eszközök működéséhez, az energiafelhasználás hatását a környezetre, másrészt a helyes közúti közlekedés szabályait, és hogy mennyire fontos ezek betartása a balesetmentes közlekedésben. Cél a tanulók kötelességtudatának mélyítése, a munkavégzés megbecsülésére, a mértéktartásra, az együttérzésre, a segítőkészség és a tisztelet megélésére való szokásrend kialakítása. A takarékossági lehetőségek mérlegelése, a hatékonyság, a környezettudatosság érvényesítése.

A verseny kategóriái: az általános iskolák és gimnáziumok 7-8. évfolyamos tanulói versenyezhetnek 3 fős csapatokban.

A verseny jellege: felmenő rendszerű tanulmányi verseny.

A verseny fordulói, a nevezés módja, határideje, a továbbjutás feltételei:

1. forduló: 2016. 01. 29-ig iskolai fordulók az iskolák szaktanárai által összeállított feladatokkal. Nevezés a megyei fordulóra 2016. 02. 20-ig (A megyei versenyszervezők címlistája itt olvasható)

2. forduló: 2016. 03. 18-ig megyei fordulók. Ezt a fordulót a fővárosi és a megyei versenyszervezők bonyolítják le. Segédanyagot a TOE elnöksége kérésre ad, az eddigi hagyományoknak megfelelően. Nevezés az országos fordulóra 2016. 04. 01-ig.

3. forduló: 2016. május 27-28-án országos döntő, melyen szakemberek által összeállított egyéni feladatlapot oldanak meg a versenyzők, majd a 3 fős csapatok a témához kapcsolódó munkadarabot készítenek.

A helyszín: Szerencs, Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Az országos döntőben résztvevő versenyzők:

Megyénként 1-1 csapat, a fővárosból 2 csapat, valamint a 2015-ös győztes iskolájának a csapata.

Nevezési díj: az iskolai és megyei fordulókon nincs nevezési díj, az országos fordulóra 10.000 Ft/csapat. A nevezési díj fizetése előre utalással az egyesület számlájára (számlaszám: 69500156-10151561) vagy a helyszínen, a regisztráció során történik.

A verseny témája, ismeretanyaga:

A közlekedés csoportosítása, fejlődése, találmányok, feltalálók, a közúti közlekedés eszközei; a gyalogos, a kerékpáros közlekedés szabályai, a kerékpár kötelező és ajánlott felszerelései; közúti közlekedési jelzések; közlekedésbiztonság; balesetvédelem; energiahordozók csoportosítása, a közlekedésben használatos energiák és ezen energiák hatása a környezetünkre, a jövő közlekedési eszközei.

A felkészüléshez ajánlott irodalom:

A jelenleg érvényes és forgalomban lévő technika tankönyvek

A technika krónikája, Officina Nova

Straun Reid: Találmányok és felfedezések

Csóti Ferenc: Kerékpáros ABC

Közlekedéstörténeti olvasókönyv az általános iskolák 1-8 osztálya számára, Novitás Kft.

 A fordulók feladatai:

Az elméleti ismeretek tudásáról feladatlapok kitöltésével egyénileg adnak számot a tanulók az iskolai, a megyei és az országos fordulókon.

A gyakorlati feladat (makett, modell készítése) 3 fős csoportmunkában kerül megvalósításra.

Az országos döntőbe bejutott csapatok a döntőre való nevezés után megkapják az előzetes feladatot, melyet legfeljebb 3 perces prezentációban mutatnak be a helyszínen.

Díjazás:

Az elméleti feladatlapok kitöltőinek első 3 helyezettje (ha a lehetőségek engedik az első 6) oklevélben és könyvjutalomban részesül. A csapatverseny győzteseinek első 3 helyezettje (ha a lehetőségek engedik az első 6) oklevélben, könyv- és tárgyjutalomban részesül. A győztes csapat egy évig őrizheti az e célra alapított vándorserleget.

Az eredmények közzétételének módja:

Az iskolai eredményeket iskolai faliújságon, iskolagyűlésen hirdetik ki, és a helyi sajtóban is megjelentetik, ha erre van lehetőség. A megyei forduló eredményeit a megyei pedagógiai intézetek hírlevél útján hozzák nyilvánosságra. Az országos eredményeket honlapunkon és folyóiratunkban is megjelentetjük, valamint az érintett intézmények részletes értékelőlapot kapnak.

A versenyrendezők elérhetőségei:

Ráczné Váradi Éva TOE titkár

e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.  

Telefon: 47/362-247 mobil: 20/419 9085

Technikatanárok Országos Egyesülete 3900 Szerencs Fürst S. u. 49.

Az egyesület honlapján további tájékoztatások lesznek a versennyel kapcsolatban.

Utolsó frissítés: 2016 április 21., csütörtök 17:22
 
 

Látogatóink

Jelenleg 1 vendég olvas minket

Képek a galériából

Statisztika

Tagok : 2964
Tartalom : 64
Linkek : 54
Tartalom megtekintés találat : 173356
dernemer bornustur dernemer bornustur vertirten sirtleruz dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler casrzino saytleri casrzino saytleri casrzino saytleri dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler dernemer bornustur vertirten sirtler tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi behes sitecisi behes sitecisi onvirn ardrescisi tupibetr ardrescisi