Címlap Ez történt... Ez történt... Egyéni pályázat eredményei 2016
Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

Egyéni pályázat eredményei 2016 PDF Nyomtat Email
Írta: Velner András   
2016 szeptember 18., vasárnap 16:22

 Egyéni pályázat 2016

A Technikatanárok Országos Egyesülete által immár harmadik tanévben kiírt: A világítás technikatörténete c. pályázat rendkívüli munkákkal igazolta az egyesületi cél helyességét. Mely szerint: technikatörténeti témákban is érdemes munkára, kutatásra hívni a technikát tanuló diákokat, hiszen szakmúzeumok, közgyűjtemények anyagait elérő, velük méltó módon versenyző pályamunkák érkeztek be határidőre. Idén 16 intézmény 19 diákja készített pályázatot, melyekben egy esetben ketten készítették közösen a tanulmányt, a bírálói team természetesen így is befogadta és külön-külön, azonos helyen–rangsorban értékelte és jutalmazta a szerzőpárost.
Az immár működő versenyhagyományoknak megfelelően az eredményhirdetés alkalmának a XVII. Technikaverseny Országos Döntőjének záróünnepségét választottuk, így nemcsak alkalmasan hosszan volt lehetőségünk - legjobb szándékaink szerint – értékelni és rangsorolni a pályamunkákat, de méltó körülmények is várták a pályázókat. Sajnos a közoktatás támogató intézményrendszere még nem vállalja fel ezen események egyöntetű támogatását, így néhány diák és felkészítő tanára nem tudta vállalni a személyes jelenlétet a díjátadón, de mégis a pályázói többség jelen tudott lenni Szerencsen. Néhány esetben ez sajnos nem a KLIK támogatásának, hanem a szülői áldozatvállalásnak volt köszönhető. A fent sorolt tanulságokat egyesületünk a jövőben orvosolni igyekszik. Az országos versenyek értékelési szokásait alapul választva az első tíz helyezett pályamunkát rangsorolta az egyesületi elnökségből összeálló Bíráló Bizottság. A versenyértékeléshez csatolva van e táblázat is.
A pályamunkák értékelése
Minden pályamunka a kiírásoknak megfelelően készült, általában a tartalmi teljességre törekvés, és a pályázati kiírásban javasolt tematika adta a munkák szerkezetét. Mégis, mind: módszertanában, illusztrációs megoldásokban, irodalmai citátumokban, modelltársításokban és cd mellékleten rendkívüli változatosság is a jellemzője volt a munkáknak. A dolgozatok közül nyolc készült kézírással, míg tíz munka géppel írt és szerkesztett szöveg volt. Néhány munka értékét az irodalmi vonatkozások emelték, míg többen albumszerű kötetet készítettek. Túri Márton, a Csajági Református Általános Iskola diákja kézzel fűzött, faoszlop gerincű laminált lapokkal szerkesztett kódexet készített, képekkel, tablókkal illusztrálva, mintegy tizenöt oldalon. Többen rendkívüli rajzi igényességgel illusztrálták a munkát, ahol a képek többféle technikával illeszkedtek a szövegbe. A dombóvári szerzőpáros Komprád Panni és Szlobodics Soma kétszer 4 oldalas lefűzött munkába illesztette Ivanich Antal életútját is, és ezt kilenc kihajtható tenyérnyi rajzzal szemléltette, mint aki a dombóvári világítástörténet kiemelt személye. A legjobb dolgozatnak a bizottság Kovács Péter hatodik osztályos diák munkáját választotta (a Rákoscsabai Jókai Mór Református Általános Iskola diákja, felkészítő tanára Kántor Pálné), aki a munka CD mellékletében egy személyes vallomás hanganyagát csatolta az 1963-as Aporligeti villamosításról, ahol a Magyarországi községek, - a vidék – villamosításának programja befejeződött. Az interjú alany Gazdag László nyugalmazott technika szakos tanártársunk, aki ezt az eseményt nyolcadikos kisdiákként élte meg szülőfalujában. De volt, aki DVD mellékletében nagymamája visszaemlékezését csatolta, milyen élmény volt a petróleum lámpa melletti tanulást villanyvilágítás mellettire cserélni. Találkoztunk valóságos illusztrációval, ahol a szerző (Darányi Melinda, Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános iskola, Hajdúszoboszló) a világító eszközök néhány jellemző példáját maketteken, ill. terepasztalon is bemutatta csatolt munkájában.
Összességében nagyszerű munkákat készítettek a pályázok, az összegyűjtött tényanyagok, az elhivatott igyekezettel készített illusztrációk arról győztek meg bennünket – akik láthatták, olvashatták a munkákat, - hogy élménynek, komoly munkának és nagyszerű tanulási tapasztalatnak élhették meg pályázatuk készítését a diákok. A sorba rendezett, és helyezéseket, oklevelekkel igazolt teljesítményt az E-on jóvoltából kísérte méltó ajándékcsomag is, így a tanulás jutalma ugyan a tudás, de ezek az ajándékok is örömöt, és viszonzást jelenthettek az elismerés mellé. 
Ezért is folytatódik az új tanévben immár negyedik alkalommal az egyéni pályázati verseny a tanáregyesületi honlapon.
 

Hely

Diák

Felkészítő

Iskola

cím

1.

Kovács Péter

 

Kántor Pálné Ani

Rákoscsabai Jókai Mór Református Általános Iskola

1171 Budapest,

Szánthó Géza u. 60.

2.

Darányi Melinda

 

Dóróné Balázs Katalin

Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Hajdúszoboszló

4200 Kölcsey u. 2-4.

3.

Túri Márton

 

Horváth Józsefné

Csajági Református Általános Iskola

8164 Balatonfőkajár,

Árpád út 1/A.

4.

Prémus Karina

 

Sólyom Mária

Mosonmagyaróvári Bólyai János Általános iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskola

9200 Mosonmagyaróvár,

Régi Vámház tér 6.

5.

Nagy Vanessza Roberta

Lendvay Viktor

Tiszaújvárosi Általános iskola és AMI

Széchenyi István Iskola

3580 Tiszaújváros,

Deák tér 16.

6.

Nagy Balázs

 

Nagyné Hidvégi Mária

 

Dr Hepp Ferenc Általános Iskola és AMI

5630 Békés,

József Attila u. 12.

7.

Nagy Anna Krisztina

 

Abai Annamária

Körösi Csoma Sándor Kéttannyelvű ÁI,Bp.

 

1091 Budapest,

 Ifjúmunkás u. 13.

7.

Fórizs Bence

 

Csonkáné Kormos Terézia

Liszt Ferenc Általános Iskola

 

1146 Budapest,

Hermina út 23.

8.

Horváth Bálint

Győrffyné Tóth Ildikó

Kinizsi Lakótelepi Tagiskola, Kaposvár

7400 Kaposvár,

Búzavirág u. 21.

8.

Ticz Balázs

 

Horváth Irén

Balatonfűzfői Általános iskola és AMI

8184 Balatonfűzfő,

Irinyi János u. 2.

9.

Komprádt Panni,

Szlobodics Soma

Bíróné Bocz Mónika

Szent Orsolya Iskolaközpont

Dombóvár,

7200 Dombóvár,

Kölcsey u. 1-3,

10.

Nagy Liza

 

Szilágyiné Tóth Petronella

Várkerti Általános Iskola

 

8100 Várpalota,

Thuri György tér 3.

11.

- 16.

Pőrgye Zsanett

 

Gajgerné Erős Mária

Sárszentmiklósi Általános Iskola

7003 Sárbogárd,

Köztársaság u. 171-173.

Mucsi Tiffani

Lukácsi István

Vajda Péter Éne-zenei Általános és Sportiskola

1089 Budapest,

Vajda Péter u 25-31.

Kenyeres Boglárka

Kutasi Vivien

Dobozy Bálint

 

Burik Antalné Julika

Sződligeti Gárdonyi Géza Általános Iskola

2133, Sződliget,

Rákóczi u. 1-3.

Pok László

Erdélyi László

Egri Mlinkó István EGYMI, Ó, ÁI, és K

3300 Eger,

Klapka u. 10.

 
 
 

Látogatóink

Jelenleg 4 vendég olvas minket

Képek a galériából

Statisztika

Tagok : 2964
Tartalom : 64
Linkek : 54
Tartalom megtekintés találat : 173311
donomo bunusuruz donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur casrzino saytleri casrzino saytleri casrzino saytleri donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi behes sitecisi behes sitecisi onvirn ardrescisi tupibetr ardrescisi