Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

XVIII. Országos Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny, 2017/18 PDF Nyomtat Email
Írta: Kántor Zoltán   
2017 szeptember 10., vasárnap 13:10

 

 

XVIII. Országos Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny kiírása

2017/18

 

A verseny meghirdetője: Technikatanárok Országos Egyesülete

A verseny témája: Hungarikumok

A verseny résztvevői: az általános iskolák 7-8. évfolyamos tanulói, valamint a gimnáziumok ezen korcsoportnak megfelelődiákjai 3 fős csapatokban.

A verseny jellege: felmenő rendszerű tanulmányi verseny

 

 A verseny fordulói, a nevezés módja, határideje, a továbbjutás feltételei:

1.   

1. forduló: 2018. február 20-ig iskolai forduló, az iskolák szaktanárai által összeállított feladatokkal

 Nevezés a megyei fordulóra iskolánként (tagintézményenként) egy csapattal, a TOE honlapján 2018. február 5-től elérhető ürlapon lehetséges 2018. február 28-ig.

 

2. forduló: 2018. március 29-ig megyei fordulók, a fővárosi és a megyei versenyszervezők közreműködésével. Az országos fordulóra történő nevezést (a megyei versenyek eredménylistáját) a versenyszervezők 2018. április 6-ig juttatják el a TOE elnökségének Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. e-mail címre.

 

3. forduló: 2018. májusában országos döntő

Tervezett helyszín: Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar

Tervezett időpont: 2018. május

 

Az országos döntőben részt vevő versenyzők: megyénként 1-1 csapat, a fővárosból 2 csapat, valamint a 2017-es verseny győztes iskolájának csapata.

 

A versenynek nevezési díja nincs, a szállás és az étkezés költségeit a döntőbe jutott csapatok fedezik.

 

 

A verseny témája ismeretanyaga:

A magyar konyha gasztronómiai kialakulása. A hagyományos magyar konyha egyedi és karakteres íz világa régen és ma. Hagyományos ételek (főtt ételek, köretek főzelékek, tészták, tejtermékek, desszertek, fűszerek). Ünnepkörökhöz kapcsolódó népszokások, étkezési szokások régen és ma.A szántóföldtől a terített asztalig. A magyar ízek megtartásával egészséges táplálkozás ma.

A magyar tájegységek jellegzetes népviselete, hímzése, építészete.

 

Ajánlott irodalom:

A fordulók feladatai:

Az elméleti ismeretek tudásáról feladatlapok kitöltésével egyénileg adnak számot a tanulók az iskolai, a megyei és az országos fordulókon.

A gyakorlati feladat 3 fős csoportmunkában kerül megvalósításra.

Az országos döntőbe bejutott csapatok a döntőre való nevezés után előzetes feladatot kaphatnak.

Díjazás:

Az elméleti feladatlapok kitöltőinek első 3 (ha a lehetőségek engedik az első 6) helyezettje könyvjutalomban részesül. A csapatverseny győzteseinek első 3 (ha a lehetőségek engedik az első 6) helyezettje könyv - és tárgyjutalomban részesül. A győztes csapat egy évig őrizheti az e célra alapított vándorserleget.

Az eredmények közzétételének módja:

·         Az iskolai eredményeket iskolai faliújságon, iskolagyűlésen hirdetik ki, és a helyi sajtóban is megjelentetik, ha erre van lehetőség. A megyei forduló eredményeit a megyei versenyszervezők honlapjukon keresztül hozzák nyilvánosságra. Az országos eredményeket honlapunkon és szakkatalógusunkban is megjelentetjük, valamint az érintett intézmények részletes értékelőlapot kapnak. Őszi konferenciánkon a versenyszervező részletesen beszámol az országos döntő szakmai és módszertani tapasztalatairól, eredményeiről.

·         A versennyel kapcsolatos további tudnivalók folyamatosan megtalálhatók lesznek az egyesületi honlapon. https://technikatanar.hu

 

 

A verseny szervezéséért felelős: Karsai Zsuzsanna ( Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. )
                                                       Nedobáné Fendrik Éva ( Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. )
  Ráczné Váradi Éva ( Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. )

 

 

Utolsó frissítés: 2018 február 05., hétfő 13:30
 
porn