Címlap
Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

PDF Nyomtat Email

 

altVelner András vagyok,
1961-ben születtem Iregszemcsén. Általános iskolát szülőfalumban, gimnáziumot Dombóváron végeztem, általános iskolai matematika és technika szakos tanári diplomát a Pécsi Egyetemen kaptam 1985-ben. 1988-ban középiskolai technika szakos tanári diplomát szereztem a JPTE-TTK-án. A Budapesti Műszaki Egyetem, Természet- és Társadalomtudományi Kar, Társadalom- és Gazdaságtudományi Intézetének Tudomány–Technika-Társadalom intenzív továbbképző programjában vettem részt 1992/93-ban. Felsőfokú közlekedési szakoktató képzést vezetéselmélet és műszaki ismeretek területeken 1994-ben hallgattam. Tíznél is több szakmai- és továbbképző program között: tankönyv-szakértéssel és minőségbiztosítással is foglalkoztam.
Lassan 25 éve vagyok a tanári pályán, és több mint 20 éve tanítok a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karán, ill. valamikori jogelődjén a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán. 1987-től taníthatom a technika tantárgy, ill. műveltségterület szaktárgyait, előbb szakkollégiumi, majd műveltségterületi képzésben a műszaki kommunikációtól, energetikán, géptanon át az anyagtechnológiai műveltségelemekig. Az általános tanítóképzésben pedig pályám kezdetétől a technika és tantárgypedagógia - ma már technika, életvitel, háztartástan és tantárgypedagógiája - 4 féléves tantárgy oktatója lehetek. Több mint egy évtizede taníthatok tudomány- és technikatörténetet is hallgatóinknak. Tanítottam technikatörténetet a Pécsi Tudományegyetem TTK-nak, technika szakos tanárképzésében és a Miskolci Nagy Lajos Király Magánegyetem Szent László Tagozatán is.
A technikai nevelés és a magyar műszaki kultúra, ill. technikatörténet tárgyában közel 50 cikkem jelent meg szakmai folyóiratokban, konferencia kiadványokban. Társszerzője voltam 1993-ban, egy Közlekedésre neveléssel foglalkozó tanári kézikönyvnek, majd az Elektra Kiadó tudománytörténeti sorozatában jelent meg könyvem 2008 nyarán, mely Jedlik Ányos életpályáját mutatja be. Több éven keresztül tankönyv értékelője és bírálója voltam a hazai tankönyvpiacnak az Oktatási Minisztérium, ill. valamely szerve megbízásából, közel húsz tankönyvet értékeltem. Szaktárgyamban szaktanácsadóként és érettségi elnökként dolgozhatom már egy évtizede.
Diákjaim több alkalommal szerepeltek országos tanítási versenyeken szép sikerrel, én magam pedig sok éve lehetek meghívott tag az Országos Technika Szaktárgyi Verseny Somogy megyei fordulóinak zsűrijében, míg 2008-ban az Győri Országos Döntőben is értékelhettem a csapatokat. 2004-ben Kaposváron rendeztük az Országos Döntőt, köszönhetően a város technikatanár-közössége összefogásának.
            Tagja vagyok több szakmai társaságnak, tanáregyesületnek. Elnöki felkérésre vagyok a Somogyi Tudósklub és a Pécsi Akadémiai Bizottság Tudománytörténeti és Technikatörténeti Munkabizottságának titkára, és 2007 őszétől a Technikatanárok Országos Egyesületének elnöke is lehettem szakmai közösségünk bizalmából.
            Bízom abban, hogy a technikai nevelés ügye, a magyar műszaki kultúrának való nevelés a tanári hivatásnak egy szép, bár nehéz területe, de szükségességének felismerése, erőforrásainak bővítése, nemcsak szakmai törekvésünk, hanem társadalmi igény is.
 www.ke.hu – Pedagógiai Kar – Természettudományi és Módszertani Tanszék
 
donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi