Címlap A TOE története Volt egyszer egy folyóirat
Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

Technika az iskolában PDF Nyomtat Email

A "Technika az iskolában" című lap létrejötte körülményeinek megértéséhez mintegy tíz évet kell visszamennünk, amikor már közeledett a Nemzeti Alaptanterv életbeléptetésének dátuma, és kezdtünk aggódni, hogy az egyes iskolákban milyen szerepet kívánnak majd adni a Technika tantárgynak? Vajon mi kap majd prioritást egy-egy iskolában: a nyelvoktatás, a számítástechnika, vagy mindkettő. Nagy volt a veszély, hogy az iskolák egy részében összetévesztik, vagy egyszerűen azonosítják a technikát a számítástechnikával. Ez nem csak kizárólag abból fakad, hogy a számítástechnika szó tartalmazza a technika szót is, hanem onnan is eredeztethető, hogy a nyolcvanas évek végén, amikor megjelentek az első számítógépek, akkor általában az iskolákban a technika tanár volt az, aki elkezdett dolgozni a gépekkel. Mi, akik tudtuk, hogy a két fogalom nem azonos, és a számítástechnika nem helyettesítheti a sokrétű, gondolati tevékenységet és manuális tevékenységet is magába foglaló technika tantárgyat – kezdtünk aggódni.

1996 májusában Ajkán, néhány technika szakos kolléga társaságában – akik ma lényegében a szerkesztő bizottságot alkotják – beszélgettünk a tantárgy gondjairól, s főként arról, hogy mit kellene tenni. A szakfelügyelői rendszer megszűnésével és a szaktanácsadói hálózat átalakulásával megszűnt az információáramlás egyik formája, akkor még nem alakultak ki az új továbbképzési rendszer elemei, módszertani lap sem volt. Mindezekből következik, hogy információ nélkül maradtak a nevelők.

Elhatároztuk, hogy kéthavonta, egy „újságnak” nevezett anyagot juttatunk el a Veszprém megyei iskolákhoz. Így született meg a „Technika az iskolában” c. lap. Rövid időn belül segítséget kaptunk a Veszprém Megyei Pedagógai Intézet igazgatójától, s a következő évtől már nyomdai kivitelben készült a lap, s a terjedelem elérte a 48 oldalt.

Az 1997. szeptemberében elindított Technika az iskolában című lapot 2007-ben már nem tudtuk megjelentetni.

Az elmúlt tíz évben évente ötször juttattunk el kollégáinkhoz a technikai nevelés témakörébe tartozó cikkeket, beszámolókat, információkat.

Sajnos, a további megjelenéshez nem sikerült támogatókat szerezni, idevonatkozó munkánk nem járt eredménnyel. 2008-ban a Winkleriskolaszer Kft. katalógusának utolsó 40 oldalán kaptunk lehetőséget szakmai anyagunk megjelentetésére.

Vesztróczy László szerkesztő

 

A Technika az iskolában című módszertani folyóirat  megjelent számainak tartalomjegyzéke
1996-97 2001 2005
1998 2002 2006
1999 2003 Megszűnt
2000 2004  

 
 

Látogatóink

Jelenleg 3 vendég olvas minket

Képek a galériából

Statisztika

Tagok : 2962
Tartalom : 64
Linkek : 54
Tartalom megtekintés találat : 171439
porn