Címlap GYIK
Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

GYIK PDF Nyomtat Email

Kedves Olvasó!

Ez az oldal a honlap használatával kapcsolatos gyakran ismétlődő kérdések gyűjteménye, mely fokozatosan bővül (ahogy reményeink szerint a honlap szolgáltatásai is bővülnek).

Kérdezz a Fórumon!

Kérem, hogy csak akkor keress magánban, ha az alábbiak áttanulmányozása után sem találsz megoldást problémádra.

Regisztráció:

Regisztráltam, mégsem tudok bejelentkezni. A sikeres regisztráció [Fiók létrehozása] után kapsz egy e-mailt a megadott levelezési címedre, ahol egyetlen kattintással aktiválnod szükséges a regisztrációdat. A felhasználói név és jelszó tévesztése miatti sikertelen bejelentkezés nem szorul magyarázatra... Ha elfelejtetted a jelszavadat, vagy a felhasználói nevedet, arra is találsz megoldást a Belépés menücsoportban. Végső esetben - ha végképp nem boldogulsz - regisztrálj újra!

Megváltozott az e-mail címem. Van teendőm?

Igen, célszerű megtenni az alábbiakat:

Bejelentkezés után a Felhasználói menüben (a bejelentkezési felület alatt) Adataim szerkesztése; ott a szükséges módosítások elvégzése.

Mivel a Hírlevél is a régi címre van regisztrálva, itt is módosítani kell (lásd lentebb a cikk hírlevéllel foglalkozó részét)

 

Regisztráció törlése: Bejelentkezés után a Felhasználói menüben (a bejelentkezési felület alatt) lehetőség van a regisztráció törlésére. Ezzel minden adatod törlődik, tehát pl. hírlevelet sem kapsz többé.

 

Cikk beküldése:

Bejelentkezés után írtam egy cikket, mégsem jelent meg. Leggyakoribb okai lehetnek: A szöveg alatt a Közzététel beállításait nem végezted el. Nem jelölted be, melyik szekcióba, s azon belül melyik kategóriába szántad a cikket. Ha ezt megtetted, s el is mentetted a cikket, további ok lehet még, hogy nincs jogod a cikk megjelentetéséhez (A beküldés nem egyenlő a megjelentetéssel). Ebben az esetben azt az arra kijelölt jogosúltságú személy fogja megtenni 1-2 napon belül.

A hozzáférés szintjei: regisztráltak 

szerző - Cikket küldhet be, de nem ő teheti közzé. Ezen a honlapon minden regisztrált személy kezdetben ezt a jogosultságot kapja.

szerkesztő - cikket küldhet be, a meglévőket szerkesztheti, de a közzététel nem joga.

közzétevő - cikket küldhet be, a meglévőket szerkesztheti, és közzétételi joga is van.

Az alábbi jogosultságok a honlap szerkezeti módosításához valók:

kezelő

adminisztráció

főadminisztrátor

Webcím beküldése:

 Ez a lehetőség szintén regisztrációhoz kötött, és csak bejelentkezés után érhető el. Segítségével kategóriákba szedetten olyan link-gyűjteményt hozhatunk létre, mely nagy segítség lehet minden böngésző számára. Ha olyan linket szeretnél feltenni, amelyik nem illik egyik kategóriába sem, küldj egy e-mailt, s én bővítem a kategóriákat.

Fórum:

A fórum egy webes szolgáltatás. Nem valós idejű társalgásra, hosszútávú, maradandó, olykor magán légkörű eszmecserére és üzenetküldésre való. A fórum regisztráció nélkül látszik, de cikkei nem olvashatók, hozzászólni is csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.

Adott kategórián belül két lehetőségünk van az aktív részvételre: megkezdett témához hozzászólni, vagy új témát indítani. Új kategória indítását a moderátortól lehet kérni.

Másokat sértő vagy vulgáris kifejezések használata esetén a moderátor törölheti a hozzászólást.

 

Galéria:

Hogyan történik a képek feltöltése a képgalériába?

Galéria/felhasználói panel/új kép. Egyszerre 6 képet tölthetünk fel, de csak engedélyezett kategóriákba (az Ideiglenes kategória mindig engedélyezett). Célszerű tehát előbb kategóriát létrehozatni és engedélyeztetni kezelő vagy adminisztrátori jogokkal rendelkező személlyel (célszerűen a kapcsolat menün keresztül írt e-mailben). Amennyiben nagy felbontású fotóim vannak, célszerű előbb a helyi gépen átméretezni (kb. 1024x768-ra) a feltöltésre szánt képeket. Ilyen csoportos átméretező ingyenes program pl. a PixResizer, melynek installját a Megosztom veled... felület Segédprogramok almenüjéből lehet letölteni (csak bejelentkezve látható). Követelmény, hogy a feltöltendő képek nevei nem tartalmazhatnak ékezetes betűket, szóközt és kölönleges karaktereket (lehetnek: az angol abc betűi, számok).

 

Megosztom veled...:

Hogyan tölthetünk fel információkat, programokat a Megosztom veled… felületre?

  • A feltöltéshez regisztrált felhasználóként be kell jelentkezni.

  • Ki kell választani azt a kategóriát, ahová fel szeretnél tölteni.

  • Kattintás a Fájl beküldése ikonra.

  • Három feltöltési módszer közül lehet választani:

- Fájl feltöltése a számítógépről (leggyakoribb)

- Fájl átvitele egy másik kiszolgálóról erre a kiszolgálóra

- Másik kiszolgálón lévő fájl csatolása ehhez a kiszolgálóhoz

Mindhárom esetben a feltöltendő fájl teljes elérési útját kell megadni, majd Feltöltés.

Ha olyan nevű fájl már létezik, Feltöltési hiba üzenettel visszalép a fájl megadásához.

[Általában 10 MB a feltölthető legnagyobb méret. Prezentációk esetében szokott előfordulni, hogy szükségtelenül negy méretű képeket illeszt a szerkesztője a bemutatóba, ezáltal túllépi a 10 MB-ot. Ez három gondot is jelenthet:

- Nem tudja feltölteni

- A letöltése olyan hosszadalmas lesz, hogy türelmetlenebb olvasója megunja a várakozást és inkább meg sem nézi

- A honlap tárhelye hamar megtelik, s a tárhelybővítés pénzbe kerül (igaz, ez a TOE problémája)]

A feltöltés befejeztével a dokumentum szerkesztése következik: megadjuk a nevét, esetleg módosítjuk a kategóriát, megadhatjuk tájékoztatásul a dokumentummal kapcsolatos webhely címét, valamint alul a szövegszerkesztőben a rövid leírását.

A Jogosultságok fülön a legfontosabb annak a beállítása, hogy ki férhessen hozzá:

  • mindenki,

  • csak a regisztrált felhasználók,

  • adott regisztrált felhasználó,

  • regisztrált felhasználókból az adminisztrátor által képezett csoport tagjai

A dokumentumhoz tartozhat licencszerződés, amit a letöltőknek el kell fogadniuk, hogy hozzáférhessenek a dokumentumhoz. Itt lehet a licenc típusát kiválasztani.

Végül a közzététel és a jóváhagyás zárja a feltöltési folyamatot.

Ha csupán egy honlapra (pl. YoTube videóra) való hivatkozást szeretnénk megosztani kollégáinkkal, használjuk a Fájl beküldése pontnál a Másik kiszolgálón lévő fájl csatolása ehhez a kiszolgálóhoz opciót. 

 RSS hírcsatorna (Hírkövető):

A RSS az angol Really Simple Syndication kifejezés rövidítése. A szabvány lényege, hogy a látogatók a weboldalak meglátogatása nélkül is automatikusan értesülnek egy-egy általuk kijelölt oldal frissítéséről, rendszerint olyan módon, hogy az aktuálisan elérhető tartalom kivonatát tudják megtekinteni egy helyen összegyűjtve. Az RSS használatával elkerülhető, hogy a kedvenc honlapok oldalait naponta többször is végig kelljen nézni, hiszen az újonnan felkerült anyagok megjelenéséről az RSS-olvasó programon keresztül lehet értesülni. Adott időnként jelez, ha a megadott webhelyen új híranyagot publikálnak. (Természetesen a felhasználó élő könyvjelzőinek törlésével bármikor le is mondhatja az "előfizetést".) Előfizetés: nem kell megijedni, a kifejezés sántít. Talán helyesebb lenne a Feliratkozás szó, de nem ez terjedt el.

A hírcsatornák használatát az Internet Explorer böngésző minimum 7-es vagy a Mozilla Firefox böngésző minimum 2-es verziója vagy az Opera böngésző támogatja. A Chrome böngésző egy plug-in telepítésével válik alkalmassá a hírcsatornák használatára.

Teendők

Ha egy oldal tartalmaz ilyen hírcsatornát, akkor az RSS ikon RSS színesben pompázik az eszköztárban. Rákattintva nyitható meg a hírcsatorna, s ha az előfizetés-t választom, később a Kedvencek között jelenik meg.

Mozilla Firefox esetén a jobb alsó sarokban található RSS ikonra kattintva kell feliratkozni a hírcsatornára, és ezek után a Könyvjelzők között megjelenik, ahol automatikusan mindig a legfrissebb hírek listáját találod. Ha valamelyik érdekel, rákattintasz, és máris az oldalon leszel!

Opera esetén a böngésző címsorában található RSS ikonra kattinva lehet feliratkozni, majd a Hírcsatornák menüben megjelenik a cikkek tartalomjegyzéke.

 

Hírlevél:

2009. januárjától hírlevelet küldünk minden regisztrált látogatónknak a regisztráció során megadott e-mail címére. A hírlevelek tartalma elsősorban arra szolgál, hogy felhívja a figyelmet a honlapon megjelent új cikkekre. A hírlevelek (a régebbiek is) elolvashatók a Hírlevél menüpont alól.

A Hírlevél menüpont a felső menüben található (bejelentkezés után), ahol - természetesen - bárki leíratkozhat, esetleg újra feliratkozhat. Az néha előfordulhat, hogy - bár leiratkozott valaki a hírlevélről - egy idő után ismét megkapja azt. Ennek az az egyszerű oka, hogy egy listában vannak a leíratkozottak és az újonnan regisztráltak. Ezért az admin nem tudja eldönteni, hogy leíratkozott, vagy újként regisztrált egy-egy személy.

Nem kapok hírlevelet. Mi az oka?

Nagy valószínűséggel az, hogy a regisztráció óta megváltozott az e-mail címed. Teendőd: Leiratkozol a hírlevélről a régi e-mail címmel, majd felíratkozol az újjal. Ezt a honlapra történő bejelentkezés után teheted meg.

Utolsó frissítés: 2018 február 14., szerda 10:05