Országos életvitel verseny kiírása Nyomtat
Írta: Tóth Sándor   
2014 január 29., szerda 14:03

 XIII. Országos Életvitel és Gyakorlati Ismeretek Verseny

A versenyek meghirdetője: Technikatanárok Országos Egyesülete

A verseny témája: Az egészséges táplálkozás, a konyha higiéniája.

A verseny pedagógiai céljai:

Felkészíteni a családi életre, az egészséges életvitelre. Az étkezéssel, ételkészítéssel, élelmiszerekkel összefüggő munkatevékenységek alkalmazása. Törekvés az igényességre, a tiszta környezetre, a kulturált viselkedésre. Kölcsönös odafigyelés, alkalmazkodás, együttműködés csoportos tevékenységek során. Feladatvállalás, célratörő, hatékony, balesetmentes munkamagatartás, produktivitás.

A verseny kategóriái: az általános iskolák és 6, illetve 8 évfolyamos gimnáziumok 7-8. évfolyamos tanulóinak 3 fős csapatai

A verseny jellege: Felmenő rendszerű tanulmányi verseny.

A verseny fordulói, a nevezés módja, határideje, a továbbjutás feltételei:

1. forduló: 2014. február közepéig iskolai fordulók megtartása, az iskolák szaktanárai által összeállított feladatokkal. Nevezés a megyei fordulóra 2014. 02. 28-ig, illetve a megyei versenyszervezők által meghatározott időpontig.

2. forduló: 2014. 03. 28-ig megyei fordulók, a fővárosi, illetve a megyei versenyszervezők szervezésében. A versenyhez segédanyagot – feladatlap és munkadarab ajánlást – a TOE elnöksége, az eddigi hagyományoknak megfelelően, kérésre ad. Nevezés az országos fordulóra 2014. 04. 04-ig.

3. forduló: 2014. 05. 23-24. országos döntő. Ebben a fordulóban szakemberek által összeállított feladatlapot töltenek ki a versenyzők egyénileg, majd a 3 tagú csapatok a témához kapcsolódó gyakorlati feladatokat oldanak meg.

Az országos döntő helyszíne: Pannónia Általános Iskola

Budapest XIII. ker. Tutaj utca 7-11.

Az országos döntőben résztvevő csapatok:

Megyénként 1-1 csapat, a fővárosból 2 csapat, valamint a 2013-as győztes iskolájának a csapata.

Nevezési díj: az iskolai és megyei fordulókon nincs, az országos fordulóra 10.000 Ft/csapat. A nevezési díj fizetése a helyszínen történik, amely tartalmazza a szállás és az étkezés költségét a kétnapos program során a csapattagok és a kísérő pedagógus számára.

A verseny témája, ismeretanyaga:

A Háztartástan törzsanyaga, ezen belül is kiemelten: Élelmiszerek rendszerezése és szerepe a táplálkozásban. Egészséges életmód. Korszerű, egészséges táplálkozás. Az élelmiszerek beszerzésével kapcsolatos tudnivalók (élelmiszerlánc, nyomon követhetőség). Az élelmiszer-biztonság alapszabályai. Kiemelt kockázatú élelmiszertermékek. Az élelmiszerek címkéjén feltüntetett információk értelmezése. A tudatos és takarékos élelmiszer-beszerzés szempontjai. Ételreceptek értelmezése, költség és időelemzés. A tradicionális magyar konyha értékei, hungarikumok. Az ételkészítéshez és étkezéshez kapcsolódó tevékenységek ergonómai-, higiéniai követelményei. A konyhához, a konyhai eszközökhöz, azok használatához kapcsolódó ergonómiai, higiéniai és baleset megelőzési szabályok. A kulturált étkezés, az étkezőasztal megterítése, ételek tálalása. Az étkezéssel kapcsolatos illemszabályok. Az étkezéshez, ételkészítéshez kapcsolódó energia-, víz- és anyagtakarékosság. Élelmiszerek, ételek tárolása, tartósítási eljárások A konyhai hulladékok, élelmiszercsomagolások kezelése, újrahasznosítása.

A felkészüléshez ajánlott irodalom:

A jelenleg érvényes és forgalomban lévő technika tankönyvek

Barty Phillips: Nagy háztartáskönyv (Cserépfalvi Kiadó, 1991)

Élelmiszerlánc-ismeretek általános iskolásoknak (NÉBIH, 2013)

A fordulók feladatai:

Az országos döntőbe bejutott csapatok a döntőre való nevezés után kapják meg az előzetes feladatot.

Az elméleti ismeretek tudásáról feladatlapok kitöltésével egyénileg adnak számot a tanulók az iskolai, a megyei és az országos fordulókon. A gyakorlati feladatokat a csapat tagjai együtt, illetve a közösen kialakított munkamegosztás szerint végzik.

Díjazás:

Az elméleti feladatlapok kitöltőinek első 3 helyezettje könyvjutalomban, a csapatverseny győzteseinek első 3 helyezettje könyv- és tárgyjutalomban részesül - ha a lehetőségek engedi mindkét kategóriában az első 6 helyezett.

Az eredmények közzétételének módja:

Az iskolai eredményeket iskolai faliújságon, iskolagyűlésen hirdetik ki, és a helyi sajtóban is megjelentetik, ha erre van lehetőség. A megyei forduló eredményeit a megyei pedagógiai intézetek hírlevél útján hozzák nyilvánosságra. Az országos eredményeket a TOE honlapján és kiadványában is megjelentetjük, valamint az érintett intézmények részletes értékelőlapot kapnak.

A versenyrendezők elérhetőségei:

Ráczné Váradi Éva - TOE titkár

E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

Telefon: 47/362 247 mobil: 20/419 9085

Technikatanárok Országos Egyesületet 3900 Szerencs Fürst S. u. 49.

Györök Attiláné (Zsuzsa) – versenyszervező technikatanár

E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

Budapest XIII. Kerületi Pannónia Német Nemzetiségi Kétnyelvű és Angol Nyelvet Oktató Általános Iskola

1133 Budapest Tutaj u 7-11.

Fax: 350-5212

Telefon: 320-2290, 340-1313

Az egyesület honlapja www.technikatanar.hu