Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

Konferenciák PDF Nyomtat Email

TOE konferenciák

 A Technikatanárok Országos Egyesülete elnöksége mindig különös gonddal szervezte meg, aktív tagjai segítségével és részvételével, a küldöttgyűlésekhez kapcsolódó tapasztalatcserét, továbbképzést is jelentő konferenciákat.
1995-ben, majd 1997-ben került megrendezésre a TOE konferencia, és Szolnok látta vendégül a technika oktatás ügyéért elhivatottságot érző tanárokat. A közoktatásban bekövetkező változások azonban szükségessé tették, hogy évi rendszerességgel kerüljenek megrendezésre a tapasztalatcserék mindig az aktualitások jegyében.
1998-ban Ajkán elsősorban „Az életvitel és gyakorlati ismeretek” műveltségterület tanításának alapkérdései, a módszertani ajánlások, a probléma megoldó gondolkodás fejlesztésének lehetőségei és ezek megvitatása került előtérbe.
1999-ben Szolnokon a közoktatás jövője, a gazdaság – technika – oktatás az európai kihívások tükrében, a minőségbiztosítás, a kommunikáció – tömegkommunikáció – informatika, valamint a közlekedésre nevelés kérdése kapott hangsúlyt a mindennapi oktatási feladatok megvitatása mellett.
2000-ben Szombathelyen a „Múltra alapozott jövő a magyar technikai kultúrában” témájú tudományos tanácskozásra került sor, ahol a kerettanterv megvitatása, a plenáris és szekció előadások mellett a bécsi Technika Múzeumot is megtekintettük.
2001-ben ismét Szolnokon tartottuk meg konferenciánkat „A jövő kihívásai a technika és életvitel tanításában” címmel. Az előadók a fenntarthatóság pedagógiai lehetőségeit vizsgálták a technika tantárgy hazai és európai vonatkozásában. A szekcióülések oktatásmetodikával, modellezéssel, a technikatanítás hatékonyságával, az alkalmazható tudás megszerzésével foglalkoztak több téma mellett.
2002-ben Tiszaújvárosban „A fenntartható fejlődés útján (természet – ember – energia)” címmel rendezett konferencián a plenáris előadások mellett Mezőkövesd nevezetességeivel, a Mezőgazdasági Gépmúzeummal is megismerkedhettek az érdeklődők, valamint műhelyfoglalkozásokon vehettek részt.
2003-ban Szegeden „Technika – életvitel oktatása az uniós csatlakozás kihívásainak tükrében” című tanácskozásunkon a Technika tantárgy fontosságának, a képzésben rejlő lehetőségeknek a hangsúlyozása mellett az Unió történetéről, az ökológiai gazdálkodásról, a modellezésről, az integrált oktatásról, a tanárképzés helyzetéről és sok egyéb kapcsolódó témáról hallhattak előadást a résztvevők. A gyakorlati bemutatók mellett Ópusztaszerre is ellátogattak a kollégák.
2004-ben Zalaegerszegen „Az anyag – a technika jövője” gondolatkör mellett az anyagtudomány fejlődésének hatása az otthon technikájára, anyagvizsgálati és felhasználói módszerek, nanotechnológia, az oktatásfejlesztés stratégiája, stb. előadások mellett a grazi vásár megtekintése is helyet kapott. A tanácskozás megnyitó ünnepségén került először átadásra a „Technikai nevelésért” emlékplakett.
2005-ben az „Ésszel és kézzel” című X. jubileumi konferencia megrendezésére Győr vállalkozott. A programban a bősi vízerőmű megtekintése, gyakorlati bemutatók, az elmélet és a gyakorlat egységét, a technikai nevelés szükségességét és lehetőségeit, a világgazdaság kultúrtörténetének alapjait, a modern technikát és a technikai műveltséget taglaló előadásokat hallhattunk.
2006-ban Kaposvár ad otthont a küldöttgyűléssel együtt tartott tanácskozásnak (felelős rendező: Velner András).
A konferenciák megszervezése a rendezőknek igen sok munkát jelentett, hiszen a programok mellett gyakran az anyagi támogatók keresése is sok–sok utánajárást igényelt. Az előadásokról összefoglaló kötetek is jelentek meg, így az érdeklődők is olvashattak az elhangzottakról.
A konferenciák felelős rendezői voltak: Sulák Istvánné és Pap Miklósné (Szolnok), Vesztróczy László (Ajka), Kővári Istvánné (Szombathely), Tóth Sándor (Tiszújváros), Kesztyűsné dr. Dobos Katalin (Szeged), Pintér Györgyike (Zalaegerszeg), Vas Lászlóné (Győr). Ezúton is köszönjük a szervezők és a névtelenség homályába merülő segítő társak önzetlen munkáját, hiszen nélkülük ezek a rendezvények nem lehettek volna ilyen sikeresek.
Reméljük, hogy az elkövetkező években is mindig lesznek olyan elkötelezett kollégák, akik sikeresen viszik tovább a stafétabotot és vállalják a soron következő konferenciák rendezését, iskolájuk munkájának és városuk nevezetességeinek bemutatását.
 
Kesztyűsné dr. Dobos Katalin
 
 

Látogatóink

Jelenleg 1 vendég olvas minket

Képek a galériából

No images

Statisztika

Tagok : 2964
Tartalom : 64
Linkek : 54
Tartalom megtekintés találat : 173480
dernemer bornustur dernemer bornustur dunumu bunusi virdirten sirtler dinimi benese virdirten sirtler deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley cayzaynoy seyteyleyi cayzaynoy seyteyleyi cayzaynoy seyteyleyi deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley deyneymey boynuysuy veryen siyteyley tiypoybeyt seyteysi tiypoybeyt seyteysi tiypoybeyt seyteysi tiypoybeyt seyteysi tiypoybeyt seyteysi beyhiys siysteysleyi beyhiys siysteysleyi oynviyn ardrescisi tupibetr ardrescisi